GerbУзбекистан
последна актуализация: 22.12.2017 г.

 

 

Република Узбекистан

 

Посолство на Република България в Ташкент, Узбекистан
Адрес: 100031, Uzbekistan, Tashkent, 52 „Rakatboshi” str.
Тел.: +998 71 256 48 88;

Факс: +99871 120-33-73
Дежурен телефон в извънработно време: +998 90 987 12 00

Работно време: 9.00 –  17.30 ч.
Е mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/uzbekistan

Посолство на Република Узбекистан в Руската Федерация
Адрес: гр. Москва, ул. „Погореловский переулок”, № 12
Тел.: +7 095 230 00 13; +7 095 230 00 32
Факс: +7 095 230 89 18
Работно време: По, Ср, Пт: 11.00 – 13.00 ч.; 15.00 – 17.00 ч.

Генерално Консулство на Република Узбекистан в Истанбул
Адрес: ул. „Сахит Халим Ибрахим Саддеси”, № 23
Тел.: +90 212 323 20 37
Факс: +90 212 323 20 40
Работно време: По - Пт, 10.00 – 14.00 ч.

 

Обща информация

Местна валута

Узбекски сум (UZS)

Престъпност и сигурност

Като цяло обстановката в страната е спокойна.

Не е препоръчително използването на „нерегламентирани” таксита, както и не са желателни разходки на жени без придружител в тъмните часове на денонощието

При преминаване през страната се препоръчва движение по светло, спиране на охраняеми паркинги в близост до населени места, смяна на валута само на определените за целта пунктове.

Митнически изисквания

Митнически изисквания за Узбекистан можете да изтеглите от ТУК.

Особености на законодателството

При престой в Република Узбекистан действа административно-регистрационен режим. Чуждите граждани са задължени да се регистрират в срок от 3 дни от деня на пристигането си, с изключение на празничните и почивни дни.

Регистрацията се извършва от органите на МВР за срока на действие на визата, в зависимост от характера на пътуването. Регистрацията на чуждите граждани също така се извършва и в хотелите.

От задължението за регистрация се освобождават ръководителите на парламентарни и правителствени делегации, членовете на техните семейства, лица пребиваващи в Узбекистан с паспорти на ООН, а така също и чужди граждани, пребиваващи в Узбекистан за срок до 15 дни и лица, ненавършили 18 годишна възраст.

Липсата на регистрация, която да бъде представена на ГКПП може да създаде проблеми при напускане на границата на Р Узбекистан.

Митнически изисквания

Съгласно Митническия кодекс на Република Узбекистан няма ограничения за внасяне на валута в страната, но сумата задължително трябва да бъде указана в декларация (Образец Т-6), която се попълва при преминаване на митнически контрол в 2 екземпляра, като вторият се съхранява от лицето до напускане територията на страната.

Движение по пътищата

Спазвайте стриктно правилата за движение по пътищата.

Здравеопазване

За пребиваване не се изискват специални имунизации, но е препоръчително да се направят ваксини против тетанус и хепатит „А” и „В”.

 

Документи за пътуване и визов режим

При пътуване за Узбекистан е необходимо да притежавате валиден задграничен паспорт и виза.

Задължително е притежаването на медицинска застраховка, валидна за територията на Република Узбекистан.

При престой в Република Узбекистан действа административно-регистрационен режим. Ограничени са пътуванията в крайгранични райони в съседство с Афганистан, Киргизстан, Таджикистан и Казахстан.

Между Република България и Република Узбекистан съществува визов режим, като между двете държави няма сключена визова спогодба.

Предвид липсата на официално представителство на Узбекистан в България, информация и полагане на визи може да се получи в консулските служби при:

Посолство на Република Узбекистан в Руската Федерация
Адрес: гр. Москва, ул. „Погореловский переулок”, № 12
Тел.: +7 095 230 00 13; +7 095 230 00 32
Факс: +7 095 230 89 18
Работно време: По, Ср, Пт: 11.00 – 13.00 ч.; 15.00 – 17.00 ч.

Генерално Консулство на Република Узбекистан в Истанбул
Адрес: ул. „Сахит Халим Ибрахим Саддеси”, № 23
Тел.: +90 212 323 20 37
Факс: +90 212 323 20 40
Работно време: По - Пт, 10.00 – 14.00 ч.

За държавите, в които липсва постоянно представителство на Република Узбекистан (какъвто е случаят с Република България), входни визи могат да се оформят при пристигане на летище „Ташкент” в консулската служба на самото летище, само в случаите, когато лицето, изпратило поканата за пребиваване в Република Узбекистан (приглашение), е подало молба по образец в Министерство на външните работи на Република Узбекистан, с изрично искане визата на поканеното от тях лице да се положи от консулската служба на летище „Ташкент”.

В този случай пристигащото в Узбекистан лице трябва да носи със себе си оригинал или копие на решението на МВнР на Узбекистан с номера на разрешената виза и изричното разпореждане тя да бъде издадена от консулската служба на летище „Ташкент”.

Списък на придружаващите документи, които апликантите за виза трябва да представят съгласно Решение на ЕК от 04.09.2014 г.

- на английски език, може да изтеглите ТУК

- на руски език, може да изтеглите ТУК

Подробна информация за узбекистанска входна виза може да бъде намерена ТУК.

 

Консулски услуги

Изготвяне на лични документи

Посолството в гр. Ташкент разполага с необходима биометрическа техника за приемане / обработка / издаване на нови документи за самоличност.

Легализации и заверки

Между България и Узбекистан е подписан двустранен договор за правна помощ, по силата на който документите/актовете, издадени във всяка една от двете страни, не се нуждаят от допълнителна заверка или легализация, за да послужат пред властите на другата страна.ПЪТУВАМ ЗА е услуга за хора, пътуващи или живеещи извън пределите на Република България. Информацията, която предоставите, когато се регистрирате, ще помогне на съответното посолство при криза да се свърже с Вас и ще ви даде по-добра помощ при спешни случаи, като например бедствия или граждански безредици.

Не сте се регистрирали все още?
Отнема само няколко минути да се регистрирате и щом веднъж го направите, Вие ще можете да влезете в системата, използвайки Вашите данни и да изпратите информация за пътуването си.
Регистрация


Вече сте се регистрирали?
Използвайте формата за вход, като използвате Вашата електронна поща и парола, за да ни информирате за Вашите планове за пътуване.

Е-поща: *
Парола: *
Регистрация
Забравена парола?

Това е услуга в помощ на българските граждани, които пътуват в чужбина. За регистрация в нея се изискват лични данни. Услугата е напълно доброволна и не води до допълнителни задължения за лицата, които я използват.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина