GerbУганда
последна актуализация: 23.05.2017 г.

 

 

Република Уганда

 

Република България няма функциониращо посолство в столицата на Уганда Кампала. Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Уганда, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството на Република България в Адис Абеба, Етиопия.

Посолство на Република България в Етиопия
Адрес: Bole KK, Kebele 04/06/07, Addis Ababa, Ethiopia
Пощенски адрес: P.O.Box 987 Addis Abeba, FDR of Ethiopia
Тел.: +251 11 66 100 32
Факс: +251 11 66 162 70
Работно време: По - Пт, 09.00 - 13.00 и 14.00 - 18.00 ч.
E-mail: Embassy.AddisAbaba@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/ethiopia

За България е акредитирано посолството на Уганда в Берлин.

Посолство на Уганда в Берлин 
Адрес: 10117 Berlin, Axel-Springer Strasse 54a
Тел.: +49 030 24047556
Факс: +49 030 24047557
Работно време: 09.00 - 17.00 ч.
E-mail: ugembassy@yahoo.de

Почетен консул на Уганда в Република България
Г-н Ивайло Ангелов Йотов

Канцелария: гр. София, бул. Александър Стамболийски № 84, ет.11, бизнес сграда Urban Model
Тел.: +359 884 730 406
E-mail: ugconsul@mail.bg
Интернет сайт: www.ugconsulatesofia.com

 

Обща информация

Местна валута

Угандийски шилинг (UGX)

Препоръчва се носенето на долари, евро или британски лири.

Престъпност и сигурност

На пътуващите се препоръчва особено внимание към  личната им игурност.

Да се избягва пътуване нощно време.

Препоръчва се носенето на копие от документ за самоличност и малко количество пари. Да се избягва пътуване във вътрешността на страната

Наблюдава се много високо ниво на криминална престъпност, отвличания, обири и кражби в големите градове и туристическите центрове.

Особености на законодателството

В Уганда хомосексуализмът е забранен и подлежи на наказателно преследване.

Митнически изисквания

В Уганда можете да внесете неограничено количество валута.

Безмитно можете да внесете стоки за лична употреба, в това число: 200 цигари, 0,5 фунт тютюн и 1л. алкохол.

Износ на  чужда валута – без ограничение в рамките на декларираното при влизане.

Износ на ловни трофеи – със специално разрешение.

Движение по пътищата

Много лоша пътна мрежа. Да се внимава особено при пътуване с автомобил по тъмно. Необходими са международно и българско СУМПС.

Здравеопазване

Много ниско ниво на здравеопазване, характерно за Африка.

Водата не се пие, употребява се за миене само след преваряване.

Висок процент на заразени със СПИН, както и с жълта треска.

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции:Столична регионална здравна инспекция; РЗИ Варна; РЗИ Бургас; РЗИ Плевен; РЗИ Пловдив; РЗИ Благоевгради РЗИ Русе.

Климат

Климатът се характеризира с дъждовен и сух период. Необходимо е приемането на повече течности и бедни на мазнини храни, както и избягване употребата на алкохол през горещите месеци. Забранена е консумацията на питейна вода от чешмите.

 

Документи за пътуване и визов режим

Считано от 1 януари 2014 г. влиза в сила източноафриканска туристическа виза. Туристите, които посещават една от държавите Република Кения, Република Руанда и Република Уганда с валидна виза, могат да посетят и другите две, без да подават допълнително заявления за визи или да заплащат допълнителни такси за виза. 

В страната се влиза с международен паспорт, който е валиден минимум 6 месеца от датата на влизане в Уганда.

Пътуващите за Уганда български граждани (приносители на обикновени, служебни и дипломатически паспорти)се нуждаят от виза, която могат да получат в посолството на Уганда в Копенхаген.

Изисква се имунизация срещу жълта треска.

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции:Столична регионална здравна инспекция; РЗИ Варна; РЗИ Бургас; РЗИ Плевен; РЗИ Пловдив; РЗИ Благоевгради РЗИ Русе.

Пътуване на деца

Деца над 5 г. задължително пътуват със самостоятелен паспорт.

 

Консулски услуги

Заверки и легализации

За да бъдат валидни в България и да могат да послужат пред българските институции, всички издадени от властите в Уганда документи на български граждани, следва да носят печатна Министерството на външните работина Уганда. След това се заверяват от посолството на Уганда, акредитирано за България - в случая в Берлин. Подписът и заверките на консулската служба след това се заверяват в нашето посолство в Берлин.

Така оформени, документите трябва да бъдат преведени на български език от оторизирана Агенция за преводи в България, а преводът заверен от отдел „Заверки и легализации” на Министерството на външните работи на Република България.

Европейски временен паспорт

В екстрени случаи – при повреждане, изгубване или откраднат паспорт, българските граждани могат да кандидатстват за издаване на временен паспорт за пътуване пред посолство на държава-членка на ЕС в Кампала.ПЪТУВАМ ЗА е услуга за хора, пътуващи или живеещи извън пределите на Република България. Информацията, която предоставите, когато се регистрирате, ще помогне на съответното посолство при криза да се свърже с Вас и ще ви даде по-добра помощ при спешни случаи, като например бедствия или граждански безредици.

Не сте се регистрирали все още?
Отнема само няколко минути да се регистрирате и щом веднъж го направите, Вие ще можете да влезете в системата, използвайки Вашите данни и да изпратите информация за пътуването си.
Регистрация


Вече сте се регистрирали?
Използвайте формата за вход, като използвате Вашата електронна поща и парола, за да ни информирате за Вашите планове за пътуване.

Е-поща: *
Парола: *
Регистрация
Забравена парола?

Това е услуга в помощ на българските граждани, които пътуват в чужбина. За регистрация в нея се изискват лични данни. Услугата е напълно доброволна и не води до допълнителни задължения за лицата, които я използват.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина