GerbТунис
последна актуализация: 12.01.2018 г.

 

 

Тунизийска република

Посолство на Република България в Тунизийската република
Адрес: 5 Rue Ryhane, Cité Mahrajène, 1082 Tunis
Тел.: +216 71 798 962
Дежурен телефон в извън работно време: +216 22 835 427
Работно време: 8.00 – 16.30 ч.
Е-mail: Embassy.Tunis@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/tunisia

Акредитирано за България е посолството на Тунис в Белград.

Посолство на Тунис в Белград
Тел.: +381 11 3690 194; +381 11 3691 961
Факс: +381 11 2651848

 

Обща информация

Местна валута

Тунизийски динар (TND)

Местна валута може да бъде закупена във всяка местна банка, както и в обменните бюра с представянето на чуждестранен документ за самоличност. Следва да се има предвид, че при желание за закупуване на чужда валута е необходимо да бъде представено бордеро, с което първоначално са обменени парите при пристигане в Тунизийската република.Тунизийските граждани нямат право да притежават чуждестранна валута.

 

Сигурност

Предвид усложнената обстановка в редица градове на Тунизийската република през последните няколко дни, напомняме на българските граждани, че при пътуване в страната е препоръчително да се осведомяват за последните развития, да се регистрират на сайта на МВнР, както и да избягват места с големи струпвания на хора, протести и манифестации. Пътуванията в районите по границите с Либия и Алжир са нежелателни. 

Ситуацията в Тунис остава напрегната в резултат на фактори като: нестабилност и нарастваща терористична заплаха в региона; активизиране на радикални ислямисти; военни действия в Либия; трудно контролируеми участъци по границите с Алжир и Либия; освобождаване на контролирани от Даеш територии и завръщанена  бойци на терористичната организация, воювали в други арабски държави и особено  в съседна Либия. 

Предвид продължаващата реална заплаха от терористични действия на територията на страната, включително идваща от съседна Либия, след консултация с правителството и парламента, президентът на Тунизийската република Бежи Каид Ессебси обяви, че извънредното положение в страната се удължава за пореден път с  три месеца, считано от 12 ноември 2017 г.

В рамките на извънредното положение властите си запазват правото да ограничават провеждането на стачки и други масови събития, затварянето на места за социални прояви и предприемане на извънредни мерки при нужда.

Анти-терористични операции се провеждат редовно в зоните по границата с Либия и Алжир, както и в планинските райони в провинциите Касрин и Кеф. Официално, с държавен декрет, е създадена буферна зона, в която пътуванията са забранени, освен с изричното разрешение на областния управител. Буферната зона обхваща пустинната част южно от линията Бир Рижм Маатуг – Бурдж Бургиба – Бен Гарден, зоните в непосредствена близост до границите с Либия и южните граници с Алжир, както и зоните по алжирско-тунизийската граница в централната част на страната. Навлизането в буферната зона без разрешение се смята за нарушение на закона и се преследва с необходимата строгост. За особено опасен район се възприемат и планинските зони в северозападната част на Тунис и в близост до границата с Алжир и пътуването до тях не се препоръчва, освен при крайна необходимост.  

 

На българските граждани се препоръчва да се въздържат от пътувания в посочените южни и централни части на страната, както и по границите с Алжир и Либия и да се информират в максимална степен за актуалната обстановка в страната преди пътуване. Препоръчва се също така да бъдат избягвани извънградските зони в триъгълника между Силиана, Кейрауан и Касрин. 

Към момента дейността на терористичните групи е насочена основно към военни и полицейски цели на територията на цялата страна, но заплашени са и цивилни цели, в т.ч.: чуждестранни дипломатически представителства, туристически обекти и чужди граждани. В контекста на масираната военна офанзива срещу "Ислямска държава" може да се очаква тази тенденция да се запази.

 

Престъпност 

 

Наблюдава се повишаване нивото на престъпността след събитията от 14 януари 2011 г. и в частност увеличаване броя на криминалните прояви, хулиганството, дребните кражби и най-вече джебчийството. Българските граждани в страната следва да положат усилия за опазване на личните си вещи и документи. Препоръчва се гражданите да пътуват с копие от задграничния си паспорт и копие на страницата с граничния печат за влизане в страната.

 


Здравеопазване
 

При пътуване за Тунис се препоръчва предварително да бъде направена здравна/пътническа застраховка.

Общото ниво на здравеопазване в страната е добро, но при необходимост от медицинска помощ, следва да се има предвид, че тя се заплаща.
 

Не се изисква задължителна имунизация или имунизационна книжка.

 

Сертификат за жълта треска е необходим само за пътници, пристигащи от заразени райони.
 

Не се препоръчва консумирането на хранителни продукти (месо, риба, яйца), закупени извън магазинната мрежа.

Препоръчва се консумирането на бутилирана вода.

 

 

Документи за пътуване и визов режим

Българските граждани влизат в Тунис с паспорт, валиден минимум 6 месеца към датата на пътуване. Други специални документи не се изискват.

Българските граждани с валиден паспорт минимум 6 месеца към датата на пътуване не се нуждаят от визи за посещения в Тунизийската република за период до 90 дни, както и при транзитно преминаване през страната. При престой, надхвърлящ 90 дни, е необходимо да се направят постъпки за получаване на карта за пребиваване (carte de séjours) в полицията по местоживеене.За целта е необходимо да бъдат представени изискваните по тунизийското законодателство документи, в т.ч. удостоверение за местоживеене и документи, обосноваващи необходимостта от престой в Тунизийската република.

 

Практически съвети

В допълнение към горните предупреждения, при пътуване до Тунис препоръчваме следното:
 

- преди пътуване да се направи предварителна регистрация чрез сайта на МВнР, съдържаща информация за планирания престой, вкл.: имена на пътуващия, точно местоположение, срок на престоя, телефон и електронна поща за контакт.
Регистрацията може да бъде извършена и по телефона или чрез електронната поща на посолството;
 

- да се носят постоянно документи за самоличност (препоръчително –заверено копие на паспорт);
 

-да се отчита вероятността от протести и други масови прояви и да се избягват местата, на които се провеждат такива;
 

- при необходимост от взаимодействие с представителите на органите за сигурност и полицията, незабавно да се потърси посолството за препоръка и съдействие;
 

- да не се осъществяват индивидуални пътувания по суша, като южната част на страната е вкл.официално забранена за пътуване;
 

-пътуванията в района на границите с Либия и части от границите с Алжир са забранени, тъй като крият риск за живота на пътуващите. 

 

 

Консулски услуги

Заверки и легализации

За да бъде признат в България документ, издаден от Тунис и обратно, български документ да бъде признат в Тунис, той трябва да бъде преведен и легализиран. Преводът трябва да бъде извършен от преводач, който има сключен договор с МВнР за извършване на официални преводи.

 

В България легализацията на документи се извършва от Министерството на външните работи и от Министерството на правосъдието. Министерството на външните работи и Министерството на правосъдието легализират българските публични актове (документи) със специално удостоверение - „апостил”.

 

В Тунис документи, които ще бъдат ползвани в Република България, се легализират от българското посолство в страната, след като истинността на същите бъде потвърдена от тунизийското Министерство на външните работи. Поради липсата на акредитиран преводач към българското посолството, същите следва да бъдат проведени и легализирани в България.

 

Гражданско състояние

В посолството на Република България в Тунис се извършват следните дейности по гражданскосъстояние: отразяване в българските регистри на раждания и смърт на български граждани, настъпили в Тунизийската република.

 

От местните граждански регистри следва да бъдат набавени съответно акт за раждане на детето или смъртен акт.

Посолството на Република България в Тунис не сключва бракове между български и тунизийски граждани, тъй като местното законодателство не признава сключването на бракове на територията на дипломатическите представителства.

Припомняме, че гражданите на Република България, които се намират в чужбина, са длъжни в шестмесечен срок, след съставянето на акт за граждански брак от местен орган по гражданско състояние, да предоставят или изпратят на българското дипломатическо или консулско представителство в съответната страна заверен препис или извлечение на документа заедно с молба, в която е посочен постоянният им адрес в България.

 

Гражданите могат да предоставят и направо в съответната българска община легализирания акт за сключен граждански брак със заверен превод на български език, извършен от фирма за преводи, имаща договор с МВнР на България.ПЪТУВАМ ЗА е услуга за хора, пътуващи или живеещи извън пределите на Република България. Информацията, която предоставите, когато се регистрирате, ще помогне на съответното посолство при криза да се свърже с Вас и ще ви даде по-добра помощ при спешни случаи, като например бедствия или граждански безредици.

Не сте се регистрирали все още?
Отнема само няколко минути да се регистрирате и щом веднъж го направите, Вие ще можете да влезете в системата, използвайки Вашите данни и да изпратите информация за пътуването си.
Регистрация


Вече сте се регистрирали?
Използвайте формата за вход, като използвате Вашата електронна поща и парола, за да ни информирате за Вашите планове за пътуване.

Е-поща: *
Парола: *
Регистрация
Забравена парола?

Това е услуга в помощ на българските граждани, които пътуват в чужбина. За регистрация в нея се изискват лични данни. Услугата е напълно доброволна и не води до допълнителни задължения за лицата, които я използват.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина