GerbСомалия
последна актуализация: 23.05.2017 г.

 

 

Република България няма функциониращо посолство в Могадишу. Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Сомалия, могат да се обръщат при нужда към посолството на Република България в Адис Абеба, Етиопия.

Посолство на Република България в Етиопия
Адрес: Bole KK, Kebele 04/06/07, Addis Ababa, Ethiopia
Пощенски адрес: P.O.Box 987 Addis Abeba, FDR of Ethiopia
Тел.: +251 11 66 100 32
Факс: +251 11 66 162 70
Работно време: 08.00 – 18.00 ч.
E-mail: Embassy.AddisAbaba@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/ethiopia

Българските граждани имат възможност да кандидатстват за визи и заверка на документи, издадени от сомалийските власти,  в посолството на Сомалия в Москва.

Посолство на Сомалия в Москва
Адрес: Simferopolsky Bulvar 7a-145, 117556 Moscow
Тел.: +7 495 317 15 72; +7 495 317 06 22
Факс: +7 495 317 06 22
E-mail: somembassy@nabad.org

 

Обща информация

Местна валута

Сомалийски шилинг (SOS)

Престъпност и сигурност

Внимание!

Предвид продължаващите в страната военни действия и терористични атаки, съветваме да не се предприемат пътувания до Сомалия.

Здравеопазване

Почти липсват болнични заведения. Има опасност от заразяване с малария.

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции:Столична регионална здравна инспекция; РЗИ Варна; РЗИ Бургас; РЗИ Плевен; РЗИ Пловдив; РЗИ Благоевгради РЗИ Русе.

 

Документи за пътуване и визов режим     

Необходими са паспорт и виза. Няма установена универсална виза за цялата страна, поради липса на държавност.

 

Консулски услуги

Заверки и легализации

Документите, съставени на български граждани в Сомалия, следва да носят печат на Министерството на външните работи на Сомалия. Те се заверяват в посолството на Сомалия в Москва, а след това и от българското посолство в руската столица.

Така оформени, документите трябва да бъдат преведени на български език от оторизирана Агенция за преводи в България, а преводът заверен от отдел „Заверки и легализации” на Министерството на външните работи на Република България.

Европейски временен паспорт

В екстрени случаи – при повреждане, изгубване или откраднат паспорт, българските граждани могат да кандидатстват за издаване на временен паспорт за пътуване пред посолство на държава-членка на ЕС в Могадишу.ПЪТУВАМ ЗА е услуга за хора, пътуващи или живеещи извън пределите на Република България. Информацията, която предоставите, когато се регистрирате, ще помогне на съответното посолство при криза да се свърже с Вас и ще ви даде по-добра помощ при спешни случаи, като например бедствия или граждански безредици.

Не сте се регистрирали все още?
Отнема само няколко минути да се регистрирате и щом веднъж го направите, Вие ще можете да влезете в системата, използвайки Вашите данни и да изпратите информация за пътуването си.
Регистрация


Вече сте се регистрирали?
Използвайте формата за вход, като използвате Вашата електронна поща и парола, за да ни информирате за Вашите планове за пътуване.

Е-поща: *
Парола: *
Регистрация
Забравена парола?

Това е услуга в помощ на българските граждани, които пътуват в чужбина. За регистрация в нея се изискват лични данни. Услугата е напълно доброволна и не води до допълнителни задължения за лицата, които я използват.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина