GerbКорейска народно-демократична република
последна актуализация: 12.10.2017 г.

 

 

Посолство на Република България в КНДР
Embassy of the Republic of Bulgaria - Pyongyang, DPR of Korea
Адрес: DPRK, Pyongyang, Munsudong
Телефон: +850 2 381 73 43
Факс: +850 2 381 73 42
Дежурен телефон в извънработно време: + 850 191 2502349
E-mail: Embassy.Pyongyang@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/nordkorea

Посолство на КНДР в Република България
Адрес: 1756 София, кв. „Дървеница”, ул. „Софийско поле” № 3;
Телефон: +359 2 975 33 40; +359 2 974 61 00
Факс: +359 2 974 55 67
Работно време: 09.00 - 12.00 ч.; 15.00 - 18.00 ч.
Консулски отдел:
Телефон: +359 2 974 61 11;  +359 2 975 33 40
Работно време: 09.00 – 12.00 ч.; 14.30 – 18.00 ч.
Търговско представителство:
Телефон: +359 2 975 30 49
E-mail: saebyolk@yahoo.com

 

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

За желаещите да пътуват за КНДР български граждани се препоръчва да следят внимателно ситуацията на Корейския полуостров и официалната страница на МВнР и да не предприемат неналожителни пътувания. 

Препоръчва се българските граждани, планиращи да посетят КНДР, да се свържат с българското посолство в Пхенян преди предприемането на пътуване.

Местна валута

Севернокорейски вон (KPW)

На територията на КНДР за момента не е възможно осъществяването на плащания чрез кредитни или дебитни карти.

Желателно е всеки пътуващ да носи със себе си необходимите му средства в евро, щатски долари или китайски юани. За предпочитане в банкноти с малка деноминация.

Митнически изисквания

Забранени за внос са:

 • Средства за радиовръзка и навигационни устройства GPS, както и мобилни телефони. Те се предават при влизане в страната и се връщат на собствениците при окончателно напускане;
 • Чуждестранна литература и видеоматериали.
   

Забранени за внос и износ без специално разрешение са:

 • Огнестрелно оръжие и боеприпаси;
 • Хладно оръжие;
 • Наркотици, отрови;
 • Радиоактивни вещества;
 • Живи растения;
 • Животни - за внос на домашни животни е необходим международен ветеринарен сертификат и документ за поставените ваксини.
   

Митнически изисквания за КНДР можете да изтеглите от ТУК.

Здравеопазване

Не се изискват специални ваксини при пътуване до КНДР.

 

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Всички български граждани приносители на обикновени паспорти се нуждаят от входни визи. Същите могат да бъдат получени в посолството на КНДР в София.

Притежателите на служебни и дипломатически паспорти пътуват без визи.

 

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Осъществяването на туристическо пътуване на практика е възможно само в рамките на организирана група със съдействието на туристическа агенция. Тя следва да поеме и осигуряването на необходимите визи.

Придвижването на туристи в КНДР става само организирано. Групите са винаги придружавани от поне двама севернокорейски граждани.

Мобилните телефони и GPSустройствата на пристигащите чужди граждани се изземват на летището и се връщат обратно при напускане на страната.

Ползването на интернет от чуждестранни туристи на територията на КНДР е по същество невъзможно.

Снимането на територията на КНДР следва да се осъществява изключително внимателно и само след предварително поискано разрешение от придружаващите групата местни граждани.

Желателно е българите посещаващи КНДР да разполагат с медицинска застраховка и да носят със себе си основните им необходими лекарства.

 

КОНСУЛСКИ УСЛУГИ

Български лични документи

Посолството няма техническа възможност за снемане на биометрични данни, поради което приема заявления единствено за издаване на лична карта, временен паспорт и СУМПС.

Легализации и заверки

между България и КНДР има подписан договор за правна помощ, по силата на който документи/актове, съставени във всяка една от двете държави, не се нуждаят от допълнителна легализация, за да послужат пред властите на другата държава.

Такси

Входна такса (при пристигането на летището в Пхенян) – около 11 EUR.ПЪТУВАМ ЗА е услуга за хора, пътуващи или живеещи извън пределите на Република България. Информацията, която предоставите, когато се регистрирате, ще помогне на съответното посолство при криза да се свърже с Вас и ще ви даде по-добра помощ при спешни случаи, като например бедствия или граждански безредици.

Не сте се регистрирали все още?
Отнема само няколко минути да се регистрирате и щом веднъж го направите, Вие ще можете да влезете в системата, използвайки Вашите данни и да изпратите информация за пътуването си.
Регистрация


Вече сте се регистрирали?
Използвайте формата за вход, като използвате Вашата електронна поща и парола, за да ни информирате за Вашите планове за пътуване.

Е-поща: *
Парола: *
Регистрация
Забравена парола?

Това е услуга в помощ на българските граждани, които пътуват в чужбина. За регистрация в нея се изискват лични данни. Услугата е напълно доброволна и не води до допълнителни задължения за лицата, които я използват.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина