GerbОман
последна актуализация: 18.01.2018 г.

 

 

Султанат Оман

 

България няма свое посолство в Маскат. Посланикът на Република България в Катар е акредитиран и за Оман.
 
Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Оман, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството на Република България в Катар.

Посолство на Република България в Държавата Катар
Адрес: West Bay, Dafna Area, Zone 66, Waraqa Bin Nawfal str. # 848, P.O. Box 23812, Doha, State of Qatar
Телефон: +974 44120023
Факс: +974 44120024
Дежурен телефон в извънработно време: +97450511812
Работно време: Нд - Чт, 08.00 - 14.30 ч.
E-mail: Embassy.Doha@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/qatar

Почетен консул на Република България в Оман
Мунир Ахмед Сюлейман (Muneer Ahmed Sulaiman)

гр. Маскат
Адрес: Mina Al Fahal, P.O.Box 508, P.C. 116, Sultanate of Oman
Тел.: +968 2 456 76 48; +968 2 456 61 71; +968 2 456 57 56
Факс: +968 2 456 29 48
Е-mail: munir1@omantel.net.om

За България е акредитирано посолството на Оман във Виена.

Посолство на Оман във Виена
Адрес: Omani Embassy in Vienna, Austria Waehringer Strasse 2-4/24/25, 1090 Vienna, Austria
Тел.: +43 1 310 8643
Факс: +43 1 310 7268  
Работно време: 09:00 – 15:00 ч.                
E-mail: embassy.oman@chello.at

Представителство на Султанат Оман, СОФИЯ
(п-во на Държавата Кувейт)
1700 София, ул. “21-ви век” No 63
тел.: +359 2 9625023
факс: +359 2 9625094
Е-mail: sultanateoman.sofia@yahoo.com
Работно време: 09:00 – 15:30 часа

Почетен консул на Султаната Оман в София
Проф. Стоян Денчев
Адрес: 119, Tzarigradsko shouse, 1784 Sofia, Bulgaria
Тел./Факс: +359 2 9718052
Мобилен тел.: +359 889 909023
Е-mail: dstoyan@hotmail.com

СУЛТАНАТА ОМАН

 

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Местна валута

Национална парична единица на Султаната Оман е Оманският риал (OMR), който се състои от 1000 баиса. Курсът на оманската валута е фиксиран спрямо щатския долар, като 1 щ. д. се продава за 0.384 омански риала. Информация за обменните курсове на Централната банка на Оман можете да намерите на интернет адрес: http://www.cbo-oman.org/fixrates.html

Престъпност и сигурност

Във връзка с осъществяваната коалиционна антитерористична операция в Ирак и Сирия екстремистки елементи са подстрекавали към актове на възмездие срещу граждани на държави-участнички в международната коалиция и на западните страни. Поради това българските граждани следва да проявяват повишена бдителност и внимание за евентуално наличие на рискове за личната им сигурност, а също така подробно да се осведомяват за актуалната обстановка в страната.

Оман е традиционно стабилна и сигурна страна. Като отзвук от „арабската пролет” през 2011 г. и в Маскат е имало протести. Те обаче са били ограничени по мащаб и не са били съпътствани от насилие. Проявите на недоволство са откроили необходимостта от реформи. Властите са предприели корективни мерки в някои области, включително в сферата на икономиката. В държавния сектор са разкрити около петдесет хиляди нови работни места. Частните предприемачи са насърчавани да наемат повече млади хора. Внесени са и изменения в Основния закон (конституцията), приет през 1996 г.

Фактори с дестабилизиращо влияние в непосредствена близост до Оман са кризата в Йемен и пиратството в северозападната акватория на Индийския океан.

За Оман е характерно ниско ниво на престъпност. Става дума главно за ненасилствени деяния, като дребни кражби, отделни случаи на откраднати автомобили, рядко – обири на жилища.

Опасни зони: Оман е страна с обширна територия, големи части от която са слабо заселени. Пътуване извън населените райони и особено разходки в пустинята следва да се осъществяват с водачи, които добре познават местността. През периодите, когато е вероятно падането на дъждове, следва да се проявява предпазливост при преминаване през коритата на пустинните порои, наричани „уади”. Районите, прилежащи към Саудитска Арабия, са пустинни и труднодостъпни. В по-голямата си част трасето на оманско-саудитската граница не е определено. В тези райони няма и постоянни пътища.

 Особености на законодателството и местните норми

Съгласно Основния закон на Султаната Оман ислямът е държавната религия на Оман, а ислямското право - шариатът, е в основата на оманското законодателство. Същевременно нормативната база на Оман съдържа всички елементи на  съвременната светска правна система. Както в повечето арабските страни, в Оман нормите на шариата най-силно засягат семейните отношения, въпросите на гражданското състояние, наследството, морала.

С продължителни срокове затвор се наказва скимирането и неправомерното ползване на банкови карти. За разкриването и пресичането на такива престъпления в страната са въведени засилени мерки.

В Оман и другите страни в региона е необходимо съобразяване със следните норми на поведение:

  •        Облеклото, особено при жените, следва да е в съответствие с местните представи за приличие (неподходящи са тениски с тънки презрамки, къси панталони и поли, големи деколтета, прозрачни дрехи и т.н.);
  •        Недопустими са прояви на интимност с противоположния пол на обществени места.
  •        Консумацията на алкохол на публични места е забранена.
  •        По време на свещения месец Рамадан, когато мюсюлманите спазват пълен пост през светлата част на денонощието, е важно да не се допуска консумиране на храна и напитки и да не се пуши на открито или пред местни граждани.

Митнически изисквания

Забранен е вносът на наркотични и психотропни вещества, взривни материали, порнография, алкохол (за немюсюлмани и то само на международното летище в Маскат се прави изключение, като се допуска да бъдат внасяни до 2 бутилки алкохол на лице). Внос на алкохол при влизане на сухопътен граничен контролно-пропускателен пункт с личен автомобил не е разрешен. Суми в брой, чиято стойност надвишава 7700 омански риала (20 хиляди долара) или техния еквивалент в други валути, следва да бъдат декларирани, както при внос в Оман така и при износ от страната.

По-подробна информация за митническите изисквания в Оман можете да изтеглите от ТУК.

Движение по пътищата

В Оман движението по пътищата е дясно. Автомагистралите са с много добро качество. Затруднения при шофиране в столицата Маскат биха могли да представляват задръстванията в натоварените часове на денонощието. Когато става дума за възможните рисковете при движението по пътищата в Оман, като правило се обръща внимание на опасността от заспиване зад кормилото при дългите еднообразни пътни участъци извън населените места, а също така от внезапно излизане на пътя на пасящи до платното камили. Сблъсъкът на автомобил с камила често е фатален. По някои данни Оман е на второ място в света по брой на авто-катастрофи с летален изход. Като главна причина за смъртните случаи при автопроизшествия се изтъква шофирането с много високи скорости, особено извън населените места. Крайно опасно е извънградското шофиране нощем. Не всички шофьори включват светлините на автомобилите с падането на тъмнината, а в тъмната част на денонощието опасността от сблъсък с камили е още по-голяма.

Всички водачи на таксита в Оман са омански граждани. Като правило такситата нямат броячи. Затова е необходимо стойността на превоза да бъде договорена с шофьора, при което е нормално клиентът да се пазари. Повечето водачи са добросъвестни, но не е изключено да бъде поискана и твърде висока цена. Препоръчително е предварително да бъдат подготви дребни банкноти, за да може да бъде платена точно договорената цена.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

За да бъдете допуснати в Оман, оставащият срок на валидност на паспорта Ви, считано от датата на влизане, трябва да е най-малко шест месеца.

Българските граждани, наред с гражданите на повечето държави от ЕС, както и на някои други страни могат да получат еднократни визи с едномесечна валидност на входния гранично-пропускателен пункт в Оман срещу такса от 20 омански риала (около 40 евро). На международното летище в Маскат и на границата с Обединените арабски емирства (ОАЕ) таксата може да бъде платена в една от валутите на страните от Съвета за сътрудничество в Залива (GulfCooperationCouncil), както и в долари или евро.

Актуална информация за визовите правила в Султаната Оман на английски език бихте могли да получите на в сайта на вътрешното министерство на Оман на адрес: http://www.rop.gov.om/english/dg_pr_visas_employment.asp

Съдейки по наличните отзиви, влизането от Оман в Йемен през сухопътните гранични контролно-пропускателни пунктове би могло да бъде проблематично. Споменава се за наличието на забрана сами жени да напускат Оман по посока на Йемен, както и това, че прилежащите към Оман източни райони на Йемен са изключително слабо обитаеми.

Ваксинации:Според публикации в здравните източници и предписанията за пътуващи предварителни ваксинации, различни от общоприетите, при пътуване за Оман не е наложително. Препоръчват се обаче ваксини срещу хепатит А и тифус, ако се предвижда пребиваване в провинциални райони при по-близък контакт с местната битова среда.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Полезна информация за Оман можете да намерите на следните сайтове:

http://www.insightguides.com/destinations/africa-middle-east/oman/plan-your-trip

http://www.internations.org/oman-expats/guide/moving-to-oman-15746

http://www.virtualtourist.com/travel/Middle_East/Oman/Warnings_or_Dangers-Oman-MISC-BR-1.html

КОНСУЛСКИ УСЛУГИ

В Султаната Оман няма българско дипломатическо представителство. Посланикът ни в Държавата Кувейт е акредитиран и в Султаната Оман. За получаване на консулски услуги и при търсене на съдействие българските граждани могат да се обръщат към най-близките задгранични представителства на Република България:

- Посолство на Република България в Кувейт:

Адрес: Kuwait, Jabriya, Area 11, Str.1 (H. 272) and Str.107 (H. 31)

Телефон: +965 253 144 58; +965 253 144 59

Факс: +965 253 214 53

E-mail: Embassy.Kuwait@mfa.bg

- Генерално Консулство на Република България в Дубай (ОАЕ)

Адрес: Jumeira Road, Villa №18, Dubai, U.A.E.; P.O. Box 72535

Тел.: +971 4 3442419

Факс: +971 4 3442341

Е-mail: Consulate.Dubai@mfa.bg

За съдействие българските граждани могат да се обръщат и към почетното консулство на Република България в Султаната Оман. Почетното консулство обаче не може да предоставя консулски услуги, като заверки и легализации или да приема заявления за подмяна на лични документи.

Почетен консул на Република България в Султаната Оман е г-н Мунир Ахмед Сюлейман (Muneer Ahmed Sulaiman).

Адрес на почетното консулство: Mina Al Fahal, P.O.Box 508, P.C. 116, Sultanate of Oman

Тел.: +968 2 456 76 48; +968 2 456 61 71; +968 2 456 57 56

Факс: +968 2 456 29 48

Е-mail: munir1@omantel.net.omПЪТУВАМ ЗА е услуга за хора, пътуващи или живеещи извън пределите на Република България. Информацията, която предоставите, когато се регистрирате, ще помогне на съответното посолство при криза да се свърже с Вас и ще ви даде по-добра помощ при спешни случаи, като например бедствия или граждански безредици.

Не сте се регистрирали все още?
Отнема само няколко минути да се регистрирате и щом веднъж го направите, Вие ще можете да влезете в системата, използвайки Вашите данни и да изпратите информация за пътуването си.
Регистрация


Вече сте се регистрирали?
Използвайте формата за вход, като използвате Вашата електронна поща и парола, за да ни информирате за Вашите планове за пътуване.

Е-поща: *
Парола: *
Регистрация
Забравена парола?

Това е услуга в помощ на българските граждани, които пътуват в чужбина. За регистрация в нея се изискват лични данни. Услугата е напълно доброволна и не води до допълнителни задължения за лицата, които я използват.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина