GerbАндора
последна актуализация: 28.08.2013 г.

Княжество Андора

Към момента Република България няма функциониращо посолство в Aндoра. Обслужващо посолство за Андора е в Мадрид, Испания.

Посолство на Република България в Мадрид
Адрес: Travesíade Santa María Magdalena, 15, 28016 Madrid
Тел.: +34 913 455 761; +34 913 456 651; +34 913 597 611
Работно време: По - Пт, 09.00 – 17.00 ч.
E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/spain

 

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Местна валута

Евро (EUR)

Престъпност и сигурност

Нивото на престъпност е ниско.

Здравеопазване

Ниво на здравеопазването: много добро.

Европейската здравноосигурителна карта дава възможност за ползване на правото на медицинска помощ, което имат всички граждани на Република България с непрекъснати здравноосигурителни права в страните от Европейския съюз, Европейската икономическа зона и Швейцария. Информация за правата, които предоставя ЕЗОК, страните за които е валидна, както и реда за нейното издаване, може да бъде получена ТУК.

 

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Валидна лична карта или паспорт.

В сила е безвизов режим.

 

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Пътуващите следва да разполагат с валидни лични документи, билети и застраховки, както и да се снабдят с европейска здравноосигурителна карта.

Съветваме Ви предварително да сключите договор за здравна, туристическа, пътна или друга застраховка.

Ако по някаква причина бъдете задържан от местните власти, имате право да изискате да Ви бъде осигурен контакт с дипломатическото или консулското представителство на Република България в Мадрид, както и с генералното консулство във Валенсия. Консулският служител ще установи връзка с Вас във възможно най-кратък срок.

В случаите на смърт на български граждани в Андора, консулската служба към посолството на Република България ще Ви окаже съдействие и помощ за уреждане на формалностите.

 

КОНСУЛСКИ УСЛУГИ

Заверки и легализации

България и Княжество Андора са страни по Хагската конвенция за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични документи от 1961 г.  Поради това, съставените във всяка една от двете страни документи/актове, следва да бъдат снабдени с печат "апостил" на съответното министерство на външните работи, както и да бъдат преведени и заверени по надлежния ред, за да послужат пред властите на другата държава.

Европейски временен паспорт

В екстрени случаи - при повреждане, загубване или кражба на паспорт, българските граждани могат да кандидатстват за Европейски временен паспорт пред всяко едно посолство на държава-членка на ЕС в Андора.ПЪТУВАМ ЗА е услуга за хора, пътуващи или живеещи извън пределите на Република България. Информацията, която предоставите, когато се регистрирате, ще помогне на съответното посолство при криза да се свърже с Вас и ще ви даде по-добра помощ при спешни случаи, като например бедствия или граждански безредици.

Не сте се регистрирали все още?
Отнема само няколко минути да се регистрирате и щом веднъж го направите, Вие ще можете да влезете в системата, използвайки Вашите данни и да изпратите информация за пътуването си.
Регистрация


Вече сте се регистрирали?
Използвайте формата за вход, като използвате Вашата електронна поща и парола, за да ни информирате за Вашите планове за пътуване.

Е-поща: *
Парола: *
Регистрация
Забравена парола?

Това е услуга в помощ на българските граждани, които пътуват в чужбина. За регистрация в нея се изискват лични данни. Услугата е напълно доброволна и не води до допълнителни задължения за лицата, които я използват.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина