GerbНигер
последна актуализация: 23.05.2017 г.

 

 

Република Нигер

 

Република България няма функциониращо посолство в Ниамей. Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Нигер, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството на Република България в Алжир.

Посолство на Република България в Алжир
Адрес: 13, bd. Colonel Bougara, Alger – Centre, Alger13, Algerie
Тел.: +213 21 23 00 14; +213 21 23 01 21
Факс +213 21 23 05 33
Мобилен тел.: +213 161 560 935
E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/algeria

За България е акредитирано посолството на Нигер в Берлин.

Посолство на Нигер в Берлин, Германия
Адрес: Neue Jakob Street 4, 10179, Berlin, Germany
Phone: +49 30 212300
Fax: +49 30 21230212
Email: [email protected]
Website: www.nigeriaembassygermany.org

 

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Местна валута

Западноафрикански франк (XOF)

Препоръчва се носенето на долари, евро или пътнически чекове.

Престъпност и сигурност

На пътуващите се препоръчва особено внимание към сигурността им. Да се избягва пътуване нощно време. Препоръчва се носенето на копие от документ за самоличност и малко количество пари.Да се избягва пътуване във вътрешността на страната

Наблюдава се много високо ниво на криминална престъпност, отвличания и кражби в големите градове и туристическите центрове. Особено опасни за отвличането на европейски граждани са северните райони на Нигер, по границата с Мали, където е съсредоточена част от терористичната организация „Ал Кайда”

Особености на законодателството

В Нигер хомосексуализмът е забранен, но се приема от местните граждани.

Митнически изисквания

В Нигер можете да внесете неограничено количество валута.

Износ на  чужда валута – без ограничение, местна – до 25 000 франка.

Безмитно можете да внесете стоки за лична употреба, в това число до 200 къса  цигари, 25 пури, 250 гр. тютюн и 1 л. алкохол.

Забранен е вносът на растения.

Движение по пътищата

Ако пътувате с кола, на границата при влизане в Нигер следва да представите валидна застраховка. Таксита обикновено се препоръчва да наемате само след предварителна договорка на тарифата.  Да се внимава особено при пътуване с автомобил по тъмно. Необходимо е международно СУМПС + българското.

Здравеопазване

Ниско ниво на здравеопазване.

Водата не се пие, употребява се за миене само след преваряване.

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции:Столична регионална здравна инспекция; РЗИ Варна; РЗИ Бургас; РЗИ Плевен; РЗИ Пловдив; РЗИ Благоевгради РЗИ Русе.

Климат

Дъждовен период – от месец юни до месец септември.

 

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

В страната се влиза с международен паспорт, валиден минимум 6 месеца от датата на влизане в Нигер.

Изисква се имунизация срещу жълта треска.

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции:Столична регионална здравна инспекция; РЗИ Варна; РЗИ Бургас; РЗИ Плевен; РЗИ Пловдив; РЗИ Благоевгради РЗИ Русе.

Пътуващите за Нигер български граждани (приносители на обикновени, служебни и дипломатически паспорти) се нуждаят от виза, която могат да получат в посолството на Нигер в Берлин.

 

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Необходимо е приемане на повече течности и бедни на мазнини храни, както и избягване употребата на алкохол през горещите месеци.

Да се избягва пътуване нощно време.

Да се избягва пътуване във вътрешността на страната.

Препоръчва се носенето на копие от документ за самоличност и малко количество пари.

 

КОНСУЛСКИ УСЛУГИ

Заверки и легализации

За да бъдат валидни в България и да могат да послужат пред българските институции, всички издадени от властите в Нигер документи на български граждани, следва да носят печатна Министерството на външните работина Нигер. След това се заверяват от посолството на Нигер, акредитирано за България - в случая в Берлин. Подписът и заверките на консулската служба след това се заверяват в нашето посолство в Берлин.

Така оформени, документите трябва да бъдат преведени на български език от оторизирана Агенция за преводи в България, а преводът заверен от отдел „Заверки  и легализации” на Министерството на външните работи на Република България.

Европейски временен паспорт

В екстрени случаи – при повреждане, изгубване или откраднат паспорт, българските граждани могат да кандидатстват за издаване на временен паспорт за пътуване пред посолство на държава-членка на ЕС в Нигер.ПЪТУВАМ ЗА е услуга за хора, пътуващи или живеещи извън пределите на Република България. Информацията, която предоставите, когато се регистрирате, ще помогне на съответното посолство при криза да се свърже с Вас и ще ви даде по-добра помощ при спешни случаи, като например бедствия или граждански безредици.

Не сте се регистрирали все още?
Отнема само няколко минути да се регистрирате и щом веднъж го направите, Вие ще можете да влезете в системата, използвайки Вашите данни и да изпратите информация за пътуването си.
Регистрация


Вече сте се регистрирали?
Използвайте формата за вход, като използвате Вашата електронна поща и парола, за да ни информирате за Вашите планове за пътуване.

Е-поща: *
Парола: *
Регистрация
Забравена парола?

Това е услуга в помощ на българските граждани, които пътуват в чужбина. За регистрация в нея се изискват лични данни. Услугата е напълно доброволна и не води до допълнителни задължения за лицата, които я използват.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина