GerbМонголия
последна актуализация: 11.01.2016 г.

 

 

Посолство на Република България в Улан Батор, Монголия
Адрес:  Bulgarian Embassy Building, Olympic Street 8, Khoroo-1, Sukhbaatar District, Ulaanbaatar - 14210, Mongolia
C.P.O. Box 702

Тел.: +976 70140403
Факс: +976 70140405
Дежурен телефон в извънработно време: +976 95950697
Работно време: 09:00 – 17:30

Email:  Embassy.UlanBator@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/mongolia

В посолството в Улан Батор няма действаща консулска служба. За консулски услуги българските и чуждите граждани трябва да се обръщат към консулската служба на посолството в Пекин.


Посолство на Монголия в България
Адрес: София, ул. „Фредерик-Жолио Кюри” № 52
Телефон: +359 2 865 90 12
Факс: +359 2 963 07 45
Работно време: 09.00 - 13.00 ч.; 14.00 - 18.00 ч.  

 

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Местна валута

Тугруг/Тугрик

1 Tugrug (Tugrik; Thg) = 100 Mungh

Престъпност и сигурност

В сравнение с други страни, равнището на престъпност в Монголия не е много високо, особено по отношение на тежките престъпления

В последно време се увеличават кражбите. На чужденците се препоръчва да се пазят от джебчии и да избягват да се движат сами по безлюдни места.

Особености на законодателството

Режимът на работа за чужденци, разкриване на фирми и започване на бизнес е разрешителен. Ограничения има само за чужденци в държавната администрация.

Нужната информация, както и други сведения в тази област за Монголия могат да бъдат намерени на адрес ТУК.

Митнически изисквания

Стоки до 1000 щ. д. не се обмитяват. Внасянето на валута на стойност над 1000 щ. д. и изнасянето над 500 щ. д. се декларират.

Разрешава се внасянето на 1 л алкохол, 2 л вино и 3 л бира, цигари - 200 къса, лекарства - 1 курс, музикална уредба - 1 бр. Забранен е вносът на наркотици и средства за производството им.

Съществуват ограничения за внос и износ на: донорски органи, оръжие и взривни вещества, културни и исторически ценности, наркотични вещества с медицинска цел, животински суровини и проби, химикали, уран и други подобни, за които се изисква специално разрешение.

Здравеопазване

От заразните болести най-разпространен е хепатитът. Случаите на заболяване от СПИН са единични. Няма изисквания за задължителни ваксинации преди влизане в страната.

Климат

Климатът е остро континентален с дълга сурова зима.

Няма зони с повишена опасност от природни бедствия, но природата и климатът на Монголия изискват много добра екипировка при пътуване из страната.

 

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

По отношение на българските граждани Монголия прилага визов режим само за обикновените паспорти и безвизов за дипломатическите и служебните паспорти. От 1 януари 2016 г., българските граждани, приносители на обикновени паспорти, трябва да притежават виза за влизане и пребиваване в Монголия, независимо от целта и продължителността на престоя.

Не се изисква покана, ако посещението е с продължителност до 30 дни.

Обикновена виза струва 20 щатски долара, а бързата - 40 щатски долара.

При необходимост виза може да бъде издадена и при пристигане в Монголия, след представяне на валидни документи - билет, виза за продължаване на пътуването. За престой над 30 дни се изисква регистрация в Службата за чужденци. При необходимост визата може да се продължи на място, срещу 2 щатски долара за всеки ден.

С решение на монголските власти, считано от 15 октомври 2015 г. при влизане в страната от всички чужди граждани, навършили 16-годишна възраст, с изключение на притежателите на дипломатически паспорти, еднократно ще бъдат снемани пръстови отпечатъци.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Интернет услугите в Улан Батор са достъпни и на много добро ниво.

Телефонните и телефаксните връзки с чужбина са също много добри

 

КОНСУЛСКИ УСЛУГИ

Заверки и легализации

България и Монголия  са страни по Хагската конвенция за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични документи от 1961 г.  Поради това, съставените във всяка една от двете страни документи/актове, следва да бъдат снабдени с печат "апостил" на съответното министерство на външните работи, както и да бъдат преведени и заверени по надлежния ред, за да послужат пред властите на другата държава.ПЪТУВАМ ЗА е услуга за хора, пътуващи или живеещи извън пределите на Република България. Информацията, която предоставите, когато се регистрирате, ще помогне на съответното посолство при криза да се свърже с Вас и ще ви даде по-добра помощ при спешни случаи, като например бедствия или граждански безредици.

Не сте се регистрирали все още?
Отнема само няколко минути да се регистрирате и щом веднъж го направите, Вие ще можете да влезете в системата, използвайки Вашите данни и да изпратите информация за пътуването си.
Регистрация


Вече сте се регистрирали?
Използвайте формата за вход, като използвате Вашата електронна поща и парола, за да ни информирате за Вашите планове за пътуване.

Е-поща: *
Парола: *
Регистрация
Забравена парола?

Това е услуга в помощ на българските граждани, които пътуват в чужбина. За регистрация в нея се изискват лични данни. Услугата е напълно доброволна и не води до допълнителни задължения за лицата, които я използват.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина