GerbМозамбик
последна актуализация: 23.05.2017 г.

 

 

Република Мозамбик

 

Република България няма функциониращо посолство в Мапуто. Обслужващото посолство за Мозамбик е в Република Южна Африка.

Посолство на Република България в Претория, Република Южна Африка
Адрес: 1071 Church street, 0083 Hatfield, Pretoria, Republic of South Africa
Тел.: +27 012 342 37 20; +27 012 342 79 41
Факс:+27 012 342 37 21
Работно време: По - Пт, 09.00 - 12.00 ч.
E-mail: Embassy.Pretoria@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/southafrica

За България е акредитирано посолството на Мозамбик в Москва. 

Посолство на Мозамбик в Москва, Руска федерация
Адрес: Ul. Guilyarovskovo, 20, 129090, Moscow, Russia
Тел.: +7 95 284 4007; +7 95 284 8325
Факс: +7 95 200 4235

 

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Местна валута

Метикал (MZN)

Престъпност и сигурност

На пътуващите се препоръчва особено внимание към сигурността им.

Наблюдава се високо ниво на криминална престъпност, отвличания, грабежи и кражби в големите градове и туристическите центрове.

При пътуване за Мозамбик се препоръчва да носите в себе си малко количество кеш-пари предимно US-долари и кредитни карти.

Особености на законодателството

Хомосексуализмът в Мозамбик не е забранен.

Митнически изисквания

Забранен е вносът на оръжие и дрога.

В Мозамбик можете да внесете неограничено количество чужда валута, като тя задължително се декларира. Безмитно можете да внесете в страната стоки за лична употреба в т.ч. 200 цигари, 250 грама тютюн, 1 литър алкохол.

Разрешен е износ на местна валута до 500 метикала, а на чуждестранна валута – само до декларираното на влизане количество.

Движение по пътищата

Ако пътувате с кола, на границата при влизане в Мозамбикследва да представите на митническите власти валидна застраховка.

Таксита са евтини, но трябва да се договори тарифата предварително. Могат да се използват и автобуси от градския транспорт. Внимание: ляво движение!

Здравеопазване

Сравнително добро за Африка ниво на здравеопазване. Широко разпространени са редица заразни болести. Бъдете внимателни при употребата на плодове и зеленчуци.

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции:Столична регионална здравна инспекция; РЗИ Варна; РЗИ Бургас; РЗИ Плевен; РЗИ Пловдив; РЗИ Благоевгради РЗИ Русе.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Пътуващите за Мозамбик български граждани (приносители на обикновени, служебни и дипломатически паспорти)  се нуждаят от виза за престой до 90 дни, която могат да получат в посолството на Мозамбик в Москва.

След влизане в страната визата може да бъде продължена за престой до 6 месеца от датата на влизане в страната.

В страната се влиза само с международен паспорт, валиден минимум 6 месеца от датата на влизане в Мозамбик.

Изисква се  имунизация срещу жълта треска.

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции:Столична регионална здравна инспекция; РЗИ Варна; РЗИ Бургас; РЗИ Плевен; РЗИ Пловдив; РЗИ Благоевгради РЗИ Русе.

 

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Необходимо е поемане на повече течности и бедни на мазнини храни и избягване употреба на алкохол. Възможни са циклони и дъждове.

Пътуване на деца

Няма особени изисквания, но е препоръчително децата да пътуват с  отделни паспорти.

 

КОНСУЛСКИ УСЛУГИ

Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Мозамбик, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството на Република България в Претория, Република Южна Африка.

При спешни и неотложни случаи в извънработно време,впразнични илипочивни днизвънете на мобилен телефон: +27 79 893 7336.

Заверки и легализации

За да бъдат валидни в България и да могат да послужат пред българските институции, всички издадени от властите в Мозамбик документи на български граждани, следва да носят печат«апостил» на Министерството на външните работина Мозамбик. След това се заверяват от посолството на Мозамбик, акредитирано за България - в случая в Москва. Подписът и заверките на консулската служба след това се заверяват и в нашето посолство в Москва.

Така оформени, документите трябва да бъдат преведени на български език от оторизирана Агенция за преводи в България, а преводът заверен от отдел „Заверки и легализации” на Министерството на външните работи на Република България.

Европейски временен паспорт

В екстрени случаи – при повреждане, изгубване или откраднат паспорт, българските граждани могат да кандидатстват за издаване на временен паспорт за пътуване пред посолство на държава-членка на ЕС в Мапуто.ПЪТУВАМ ЗА е услуга за хора, пътуващи или живеещи извън пределите на Република България. Информацията, която предоставите, когато се регистрирате, ще помогне на съответното посолство при криза да се свърже с Вас и ще ви даде по-добра помощ при спешни случаи, като например бедствия или граждански безредици.

Не сте се регистрирали все още?
Отнема само няколко минути да се регистрирате и щом веднъж го направите, Вие ще можете да влезете в системата, използвайки Вашите данни и да изпратите информация за пътуването си.
Регистрация


Вече сте се регистрирали?
Използвайте формата за вход, като използвате Вашата електронна поща и парола, за да ни информирате за Вашите планове за пътуване.

Е-поща: *
Парола: *
Регистрация
Забравена парола?

Това е услуга в помощ на българските граждани, които пътуват в чужбина. За регистрация в нея се изискват лични данни. Услугата е напълно доброволна и не води до допълнителни задължения за лицата, които я използват.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина