GerbМексико
последна актуализация: 24.07.2017 г.

 

 

Мексикански съединени щати

 

Посолство на Република България в Мексиканските съединени щати
Адрес: Paseo de la Reforma 1990, Col. Lomas de Chapultepec, Del. Miguel Hidalgo, c.p.11000, Ciudad de México
Телефон: +52 55 5596 3283
Факс: + 5255 55963295/108
Дежурен мобилен телефон за връзка в извънработно време и в спешни случаи: (+52 1) 55 6064 5199
(044 55 6064 5199, когато се набира от стационарен телефон в Мексико и 55 6064 5199, когато се набира от мобилен телефон на мексикански мобилен оператор на територията на Мексико)
Работно време: По - Пт, 08.00 - 16.30 ч.
Консулска служба: 09:00-15:00 ч.
Информация по консулски въпроси по тел.:+52 55 5596 3295, По - Пт, 09.00 - 15.00 ч.
E-mail: Embassy.Mexico@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/mexico


Мексико няма посолство в Република България. Акредитирано в Република България е посолството на Мексиканските съединени щати в Унгария.

Посолство на Съединените мексикански щати в Унгария
Канцелария: 1024 Budapest, Rómer Flóris u. 58
Тел.: +36 1 3260447, +36 1 3260486, +36 1 3260676, +36 1 3260677
Факс: +36 1 3260485
Работно време: 08:30 - 17:00 ч.
Консулска секция
Тел.: +36 1 3260389
Работно време: 09:00 - 13:00 ч. 
E-mail: embamexhu@t-online.hu
Website: www.embamex.sre.gob.mx/hungria/

 

Обща информация

Местна валута

Мексиканското песо (MXN)

Могат да се обменят евро или щатски долари в офисите на банки, обменни къщи на летища и хотели.

Престъпност и сигурност

В някои райони на Мексиканските съединени щати се отбелязва повишаване на нивото на престъпност.

При пътувания в щатите Гереро, Мичоакан, Тамаулипас, Сонора, Синалоа, Чихуахиа и Дуранго, разположени главно в северната част на страната, трябва да се проявява повишено внимание, поради наличието на проблеми с обществената сигурност, в резултат от сблъсъците между федералните военни и полицейски власти и организираните престъпни групи в страната.

Има изостряне на проблемите със сигурността и в щат Кинтана Роо, където са разположени и някои от най-известните мексикански курорти.

Особености на законодателството

Употребата и притежанието на наркотични вещества е федерално престъпление, което подлежи на наказание от 5 до 15 години затвор.

Митнически изисквания

Забранен е вносът на млечни и месни произведения.

Допуска се внос само по две бутилки алкохол на човек.

Всеки чужденец може да внесе в страната, без да подлежи на деклариране,  до 10 000 щатски долара или тяхната равностойност в мексиканско песо.

Движение по пътищата

Препоръчва се използването на обществен транспорт с лица, които познават добре населеното място, което посещавате.

Да се избягва наемането на таксита, извън определените за целта места.

При пътувания в страната, същите да се осъществяват през деня като се използват основните магистрали и се избягват второстепенните пътища.

Здравеопазване

Санитарни условия – препоръчва се консумирането само на бутилирана вода.

Да не се консумират храни, приготвени на улицата.

Разположението на столицата Мексико на височина от 2 300м. може да предизвика някои усложнения при хора с проблеми с кръвното налягане.

Независимо от липсата на задължителни имунизации, в Мексико и страните от Централна Америка съществува реална опасност от заразяване с чикунгуня, зика или денге. Тази опасност нараства особено през дъждовния период, но при посещения на места с ясно изразен тропически климат и растителност е препоръчително туристите да използват препарати против комари.

Климат

Наличието на действащи пет тектонични плочи на територията на страна, са голяма предпоставка за активна земетръсна дейност.

От юни до ноември е периодът на дъждовете, който е съпроводен с урагани и дъждовни бури както по тихоокеанското крайбрежие, така също и в района на Мексиканския залив, както и по бреговете на Атлантическия океан, където се намира курортния комплекс Канкун и Ривиера Мая.

 

Документи за пътуване и визов режим

Документ за пътуване е паспорт, който е валиден минимум шест месеца. Българските граждани, притежаващи и мексиканско гражданство, следва да влизат и да напускат Мексико като мексикански граждани, ползвайки мексиканските си паспорти.

Няма изискване за поставянето на определени ваксини.

Българските граждани, притежаващи валидни паспорти, могат да влизат и пребивават на територията на Мексико, като туристи без визи, за срок до 180 дни. На място престоят може да бъде продължен в службите за миграционен контрол на чужденците към съответния щат - www.inm.gob.mx.

При влизане на територията на Мексико, в качеството си на туристи, българските граждани попълват миграционен формуляр, който трябва да се представи при напускането на страната, заедно с паспорта и билета за обратно връщане. В случай на загубен или откраднат миграционен формуляр, трябва да се уведомят компетентните полицейски власти, които издават служебна бележка, удостоверяваща този факт. При напускане на страната, българските граждани със загубен, унищожен или откраднат миграционен формуляр заплащат глоба на летищата, която се определя и заплаща в офисите на миграционните власти на съответното летище.

Българските граждани, които предвиждат да се установят на територията на Мексико за срок по-дълъг от 180 дни или ще пребивават в страната с цел работа, обучение или друга доходоносна дейност, следва да се обърнат за повече информация към посолството на Мексико в Будапеща, отговарящо и за Република България.

Независимо от съществуващия безвизов режим служителите на националната имиграционна служба на Мексико могат по свое решение или по нареждане да направят разширена проверка на влизащите в страната. В този случай пътуващите са отделени от общия поток пътници и с тях в рамкитена около 1 час се провеждат два разговора, които мексиканските власти не приемат да се наричат разпити. При установяване на дори и частични непълни съответствия в предоставената от пътника информация или по свое усмотрение имиграционният служител може да откаже достъп до Мексико и да предаде българския гражданин на представители на авиокомпанията превозвач за връщането му обратно. Мотив за отказа може да бъде неубедителност или не предоставяне на „достатъчно“ документи/доказателства за наличие на предплатен хотел или достатъчни средства за издръжка по време на престоя.
При подобни случаи следва да се има предвид, че в промеждутъка между двата разговора българските граждани имат право на консулска защита – т.е. да им бъде предоставена възможност за разговор с Консулско длъжностно лице.

При всички обстоятелства в подобна ситуация българските граждани следва да настояват да им бъде предоставена възможност да се свържат с българското посолство на тел:

(+52 1) 55 6064 5199
(044 55 6064 5199, когато се набира от стационарен телефон в Мексико и 55 6064 5199, когато се набира от мобилен телефон на мексикански мобилен оператор на територията на Мексико)”

Консулски услуги

Заверки и легализации

Мексико е страна по Хагската конвенция за заверка на публични актове с „апостил”. При изготвянето на преводи на документи, от български на испански език, които ще се представят на територията на Мексико, задължително в превода на документа трябва да се направи и превод на „апостил”. В някои от щатовете, на заверените от Министерството на външните работи преводи на документи, се изисква превод от заклет преводач на територията на Мексико, но поради липсата на такива, допълнително документът може да се завери от посолството на Република България в Мексико.

Изготвяне на лични документи

Всеки български гражданин, пребиваващ в страната, може да подаде заявление в посолството за издаване на лична карта, СУМПС и временен паспорт.

Поради липса на техническо оборудване за снемане на биометрични данни – пръстови отпечатъци и снимка, посолството на Република България в Мексико, временно не приема молби за издаване на нови паспорти.

Гражданско състояние

Първоначалното удостоверение по гражданско състояние се издава единствено от компетентните местни органи (граждански регистър в съответната община), като следва да се спазват сроковете за вписване, особено внимание трябва да си обръще при вписване раждането на дете, който е един месец.

След снабдяване със съответния местен удостоверителен документ за гражданско състояние, той се представя в консулската служба, преведен и заверен по установения ред, в случай че заинтересованите лица не са в състояние да осъществяват по друг начин регистрация на раждане, сключен граждански брак пред местните власти или настъпване на смърт.

Когато заинтересованото лице може и желае лично да извърши регистрацията, следва да представи съответния местен удостоверителен документ, преведен и заверен по установения ред  в съответната община в България:

  • за раждане на дете по постоянния адрес на майката, ако тя е чужденка - на бащата;
  • за сключен граждански брак пред местните власти по постоянния адрес на съпруга, ако той е чужденец - на съпругата;
  • за смърт - по постоянния адрес на починалия.
     

При приемане на молби за издаване на удостоверителни документи за гражданско състояние (за раждане, за граждански брак, за смърт, удостоверение за ЕГН, свидетелство за съдимост, удостоверение за постоянен адрес и др.), те се изпращат по дипломатически път или чрез спедиторски фирми до МВнР за предаването им на български компетентните държавни и общински органи. При изпращане на документите чрез спедиторски фирми всички разходи до България и обратно са за сметка на заинтересованите лица.ПЪТУВАМ ЗА е услуга за хора, пътуващи или живеещи извън пределите на Република България. Информацията, която предоставите, когато се регистрирате, ще помогне на съответното посолство при криза да се свърже с Вас и ще ви даде по-добра помощ при спешни случаи, като например бедствия или граждански безредици.

Не сте се регистрирали все още?
Отнема само няколко минути да се регистрирате и щом веднъж го направите, Вие ще можете да влезете в системата, използвайки Вашите данни и да изпратите информация за пътуването си.
Регистрация


Вече сте се регистрирали?
Използвайте формата за вход, като използвате Вашата електронна поща и парола, за да ни информирате за Вашите планове за пътуване.

Е-поща: *
Парола: *
Регистрация
Забравена парола?

Това е услуга в помощ на българските граждани, които пътуват в чужбина. За регистрация в нея се изискват лични данни. Услугата е напълно доброволна и не води до допълнителни задължения за лицата, които я използват.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина