GerbМалайзия
последна актуализация: 23.05.2017 г.

 

 

Република България няма свое посолство в Куала Лумпур. За Малайзия е акредитирано посолството на България в Индонезия.

Посолство на Република България в Индонезия
Адрес: Jakarta 10310, 34-36, Jalan Imam Bonjol
Телефон: +62 21 390 40 48; +62 21 391 31 30
Телефон/факс: +62 21 390 40 49
Работно време: Пон-Петък 8:30 – 14.30 ч.
Консулска служба
Приемно време с предварителна заявка – от понеделник до петък от 9:30 – 12:30 ч. .
E-mail: Embassy.Jakarta@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/indonesia

Почетен консул на Република България в Малайзия
Г-н Стивън Со Тек То (Mr. Steven Soh Teck Toh)

A-13A-5, Northpoint
Mid Valley City
No. 1, Medan Syed Putra Utara
59200 Kuala Lumpur
Тел : 603-2282 9909
Fax : 603-2283 1699
Email: steven_soh@yahoo.com


За България е акредитирано посолството на Малайзия в Букурещ.

Посолство на Малайзия в Букурещ, Румъния
Канцелария:  020521 Bucarest, 11, rue Drobeta, Sector 2
тел.: +4021 211 38 01, +4021 211 38 02
факс: +4021 210 02 70
Работно време: 08:30 – 12:30 ч. и 13:30 - 16:30 ч.
E-mail: mwbucrst@itcnet.ro

Почетен консул на Малайзия в Република България
Г-н Светослав Джамбов
Канцелария: 1680 София, ул. “Невестина скала” № 18
Тел.: +3592 858 44 99
Факс: +3592 858 40 88
E-mail: consulate_malaysia@abv.bg

 

Обща информация

Сигурност

Като цяло, в страната се препоръчва особено внимание по отношение на личната безопасност. Има случаи на въоръжени нападения. За чуждестранните туристи обстановката е сравнително добра, въпреки случаите на улични грабежи. В големите туристически центрове се препоръчва повишено внимание към местата с голяма струпване на хора, както и барове, дискотеки, училища, базари, религиозни обекти. Препоръчва се оригиналите на документите да се оставят на сигурно място в хотела, а извън него да се носят само копия от тях.

Местна валута

Местната валута е малайзийски рингит.

Митнически изисквания

В страната е разрешен вносът на местна валута до 1000 малайзийски рингита. За вноса на чужда валута няма ограничения. Суми над 2,500 щ.долара задължително се декларират. Евро може безпроблемно да се обменя. Стоки за лична консумация – до 200 цигари или 50 пури, 225 гр. тютюн, както и 1 л. алкохол - се внасят безмитно.

Внимание!

Притежанието на наркотици се наказва със смърт.

Митнически изисквания за Малайзия можете да изтеглите от ТУК.

Здравеопазване

Строгото спазване на лична хигиена е основна предпоставка за предотвратяване на заболяване от тиф, който периодично възниква в отделни части на страната.

Здравеопазването в столицата Куала Лумпур е на добро ниво, с голям брой специализирани клиники.

Във всички части на страната са регистрирани случаи на тропическа треска, за която още не съществува ваксина. Периодично възникват случаи на холера.

Движение по пътищата

Движението на автомобилите е в лявата лента. Пътищата в страната са в  добро състояние. Общественият транспорт в столицата е много добре развит и почти не се налага използването на таксита.

При престой до 90 дни автомобилите могат да се управляват с валидни международни шофьорски книжки. След изтичането на този срок се изисква те да бъдат заменени с малайзийски.

 

Документи за пътуване и визов режим

В страната се влиза с международен паспорт, валиден минимум 6 месеца към  датата на влизане в Малайзия.

Не са необходими визи за влизане в Малайзия за всички видове паспорти до 90 дни в рамките на шест месеца.

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции:Столична регионална здравна инспекция; РЗИ Варна; РЗИ Бургас; РЗИ Плевен; РЗИ Пловдив; РЗИ Благоевгради РЗИ Русе.

От 1.06.2011 г. на всички сухопътни, морски и въздушни ГКПП на Малайзия, от посещаващите страната чужденци се взимат биометрични данни. От това изискване са изключени децата до 12 години, дипломатите, лица без пръсти и специално освободените от малайзийските власти от това задължение лица.

 

Консулски услуги

Заверки и легализации

За да послужат пред българските власти, документите издадени в Малайзия на български граждани, следва да носят печата на Министерството на външните работи, който се заверява в посолството на Малайзия в Букурещ. Оформени по този начин, документите трябва да бъдат преведени на български език от оторизирана преводаческа фирма и заверени в сектор „Легализации и заверки” на Министерството на външните работи.ПЪТУВАМ ЗА е услуга за хора, пътуващи или живеещи извън пределите на Република България. Информацията, която предоставите, когато се регистрирате, ще помогне на съответното посолство при криза да се свърже с Вас и ще ви даде по-добра помощ при спешни случаи, като например бедствия или граждански безредици.

Не сте се регистрирали все още?
Отнема само няколко минути да се регистрирате и щом веднъж го направите, Вие ще можете да влезете в системата, използвайки Вашите данни и да изпратите информация за пътуването си.
Регистрация


Вече сте се регистрирали?
Използвайте формата за вход, като използвате Вашата електронна поща и парола, за да ни информирате за Вашите планове за пътуване.

Е-поща: *
Парола: *
Регистрация
Забравена парола?

Това е услуга в помощ на българските граждани, които пътуват в чужбина. За регистрация в нея се изискват лични данни. Услугата е напълно доброволна и не води до допълнителни задължения за лицата, които я използват.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина